Zorgen over de Europese schuldencrisis keerden terug na een tegenvallende obligatieveiling van Spanje en nieuwe slechte macrocijfers. Ook waren beleggers teleurgesteld dat de Federal Reserve voorlopig geen nieuwe steunmaatregelen zal nemen.
De AEX-index in Amsterdam sloot 2,5 procent (8,16 punten) lager op 313,87 punten. Daarmee is de index bijna terug op de eindstand van 2011, die 312,5 punten bedroeg. De MidKap-index verloor 3,6 procent (19,74 punten) tot 525,59 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 2,3 en 2,8 procent.
Cocktail
,,Het is een cocktail van negatief nieuws”, zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Volgens hem speelt het komende Paasweekeinde ook mee. ,,Iedereen houdt zijn kruit droog tot na de Pasen.”Koenders verwacht dat de beurs vanaf volgende week de opgaande lijn weer zal herpakken.
De stemming op de beurzen was bij opening al negatief nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) dinsdagavond de hoop op extra stimulus voor de beurzen de grond inboorde. Uit de notulen van de laatstebeleidsvergadering van de Fed bleek namelijk dat de Amerikaanse centrale bank minder geneigd is om de economie te hulp te schieten dan eerder werd aangenomen.
Hogere rentes
Ook moest Spanje als gevolg van de onrust over de financiële positie van het land hogere rentes bieden om nieuwe obligatieleningen aan de man te brengen dan bij voorgaande veilingen. Het land haalde in totaal 2,6 miljard euro op. Daarmee werd net voldaan aan de ondergrens van 2,5 miljard euro die de overheid vantevoren had gesteld.
De detailhandelsverkopen in de eurozone daalden in februari met 0,1 procent, na een stijging van 1,1 procent in januari.
ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) hield woensdag zoals verwacht de rente ongewijzigd op 1 procent. ECB-president Mario Draghi liet tijdens de persbijeenkomst dat het nog veel te vroeg is om te praten over het terugdraaien van de crisismaatregelen.
Banken behoorden in heel Europa tot de grootste dalers. In de AEX was ING de grootste verliezer met een min van 5,4 procent. In Spanje verloor Banco Santander 2,5 procent. Het Belgische KBC ging maarliefst 9 procent onderuit.
Air France-KLM
In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Luchtvaartconcern Air France-KLM was na ING de grootste daler met een min van 5 procent.
In de MidKap was Logica de grootste daler met een verlies van 6,6 procent. De automatiseerder maakte bekend dat Benelux-directeur Seamus Keating met onmiddellijke ingang is afgetreden om zich te richten op ,,andere interesses''. Het bedrijf is nog op zoek naar een definitieve opvolger, die leiding moet gaan geven aan de Nederlandse activiteiten van Logica.
Heijmans
Ook bouwbedrijf Heijmans behoorde tot de grootste dalers onder de middelgrote fondsen met een min van 6,2 procent. In de media verschenen berichten over twee Brabantse bouwers die in de problemen zijn gekomen. Technisch dienstverlener Imtech verloor 5,4 procent. Het bedrijf gaf aan dat topman René van der Bruggen volgend jaar vertrekt.
De euro stond flink onder druk en was 1,3130 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 101,71 dollar per vat en Brentolie zakte 1,4 procent tot 123,10 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl